Zeleni karton za vozila Novi Sad

Zeleni karton

Kada planirate putovanje, važno je unapred se informisati o eventualnim uslovima koje Vaše vozilo mora ispunjavati, kako biste izbegli neprijatnosti. Jedan od tih uslova može biti posedovanje zelenog kartona.

Cena zelenog kartona kod našeg preduzeća iznosi iznosi 2.050 rsd, uključujući i proviziju platne institucije.

Za više informacija nas slobodno kontaktirajte, naše stručno i ljubazno osoblje vam stoji na raspolaganju za sva vaša i nejasnoće.

 

 

 

 


Šta je zeleni karton?

Zeleni karton je višejezički, međunarodni dokument koji se izdaje za vozila sa domaćim registarskim oznakama i predstavlja potvrdu postojanja osiguranja od autoodgovornosti u određenoj osiguravajućoj kući.

Ukratko, ukoliko domaćim vozilom u inostranstvu načinite štetu trećim licima, naplatu štete treća lica vrše putem zelenog kartona osiguranika. Zapravo, zeleni karton je veza između osiguravajuće kuće štetika i oštećenog trećeg lica.

 

Koja je cena zelenog kartona?

Do nedavno, cene zelene karte bile su neujednačene i dosta se razlikovale od jedne osiguravajuće kuće do druge. Sada je situacija drugačija i zelena karta košta 2.050 rsd u gotovo svim osiguravajućim kućama, uključujući i proviziju platne institucije.

 

Da li je zeleni karton obavezan svuda u inostranstvu?

U svim zemljama potpisnicama Multilateralnog sporazuma, od 2012. godine, kao dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti za vozila iz Republike Srbije služi registarska oznaka – registarska nalepnica. Među brojnim zemljama u kojima nije neophodno imati zeleni karton su zemlje članice Evropske unije, kao što su: Austrija, Grčka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska.

 

Za koje zemlje je obavezan zeleni karton

 

Da li je potreban zeleni karton za Republiku Crnu Goru?

Ne. Na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore, zelena karta osiguranja nije neophodna za putovanje u Crnu Goru.

 

Da li je potreban zeleni karton za Republiku Bosnu i Hercegovinu?

Ne. Na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Bosne i Hercegovine, zelena karta osiguranja nije neophodna za putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

 

Da li je potreban zeleni karton za Republiku Severnu Makedoniju?

Da, zeleni karton neophodan je za putovanje u Severnu Makedoniju.

 

Za koje zemlje je još potreban zeleni karton?

Osim Severne Makedonije, zemlje u kojima je potrebno imati zeleni karton su malobrojne: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Albanija, Tunis i Maroko.

 

Gde se kupuje zelena karta?

Zelena karta kupuje se u istoj osiguravajućoj kući u kojoj je kupljeno i obavezno osiguranje, a može se kupiti i kod našeg preduzeća ili bilo kog drugog privrednog društva, koje je ovlašćeno da zastupa neku od osiguravajućih kuća. Napominjemo da se izdvanje zelenog kartona može izvršiti i preko osiguravajuće kuće koja nije izdala polisu osnovnog osiguranja, uz minimalnu razliku u ceni, u zavisnosti od broja dana na koji se izdaje zelena karta.

 

Šta je potrebno za vađenje zelenog kartona?

Za dobijanje zelenog kartona, potrebno je priložiti važeću polisu osiguranja od autoodgovornosti (AO polisu).

 

Koliko dugo važi zeleni karton?

Zeleni karton validan je do isteka polise obaveznog osiguranja.

 

Da li je potrebno izvaditi novi zeleni karton nakon prenosa vlasništva?

Prenos vlasništva sa starog vlasnika na novog vlasnika poneka iziskuje i promenu registarskih tablica.

Ukoliko je polisa osiguranja od autoodgovornosti i dalje važeća, broj registarskih tablica iz zelenog kartona mora odgovarati registarskim tablicama na vozilu, a granična policija ne prihvata dokument na kom su izvršene korekcije.

Dakle, ukoliko ste nedavno kupili polovan automobil i planirate put u neku od zemalja koje zahtevaju zeleni karton, nakon prenosa vlasništva, neophodno je izvršiti zamenu starog zelenog kartona novim, koji će takođe važiti do isteka trenutnog osnovnog osiguranja.

Obzirom da je zamena zelene karte besplatna, zamenu mora da izvrši isključivo osiguravajuća kuća koja ga je i izdala.

 

Šta raditi ukoliko zaboravite zeleni karton?

U slučaju da vam se dogodi da krenete na put, a niste izvadili zeleni karton ili na samoj granici shvatite da niste poneli dokument sa sobom, ukoliko na tom graničnom prelazu postoji filijala neke od osiguravajućih društava, moguće je kupiti privremenu polisu AO osiguranja i dobiti zeleni karton na osnovu nje. 

Međutim, morate imati na umu da će vam to dodatno osiguranje predstavljati i dodatni trošak od oko 20 evra i važi samo 7 dana.