Novi trošak za vozače od 1. januara – zamena tablica starijih od devet godina

Poštovani klijenti,

Podsećamo Vas o izmenama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila.

Sve registarske tablice starije od devet godina,od 1. januara 2020. godine će morati da se zamene novim, što podrazumeva i novu saobraćajnu dozvolu i registracionu nalepnicu.

Po Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila, svi vozači koji su uzeli registarske tablice pre 2011. godine, od 1. januara 2020. godine na svog četvorotočkaša moraju staviti nove tablice, što će svakog od njih koštati oko 4.000 dinara.

Prema prvobitnom pravilniku, njihov rok trajanja bio je sedam godina, koliko važi garancija za zaštitnu foliju kojom su presvučene.Produžetak ovog roka trajanja tablica za dve godine omogućen je izmenama i dopunama Pravilnika 2017 (potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole do dve godine),zbog čega ovaj trošak dolazi na naplatu sledeće godine.

Nevolje s registracijom imali su i vozači koji su na registarskim tablicama imali slova č, š, đ, ć, ž, w i y jer je, zbog mnogobrojnih problema sa tablicama koja sadrže slova sa dijakritičkim znacima, u julu 2017. doneta odluka da se ona izbace iz upotrebe. Ipak, naknadno je vozačima omogućeno da koriste tablice sa tim slovima do isteka registracije vozila i da ih tada zamene.